"Airbnb zal Europese economie 340 miljard euro opleveren tegen 2020"

Innoveren 2 min read

Vandaag maakt Airbnb nieuwe cijfers bekend waaruit blijkt dat reizen met Airbnb tegen 2020 ongeveer €340 miljard aan economische opbrengsten zou opleveren aan Europa en daarbovenop tegen datzelfde 2020 voor ongeveer 1 miljoen extra jobs in de regio zal zorgen.

Airbnb is een groot succes in Europa

Dit nieuws komt er nadat Chris Lehane, Global Head of Public Policy and Public Affairs van Airbnb, tijdens het OESO Forum vorige week het woord nam. Hij sprak over hoe reizen met Airbnb een manier kan zijn om de sociale kloof te dichten en gemeenschappen te versterken.

“Nergens kiezen toeristen er vaker voor om via Airbnb bij elkaar te overnachten dan hier in Europa”, zegt Lehane. “Het is een gezonde en duurzame manier van toerisme waarmee de voordelen voor de sector binnen Europa blijven en gedeeld worden met een brede gemeenschap en niet enkel met de happy few.”

Gemiddeld verdient de typische Europese gastheer of -vrouw jaarlijks €2.400 door hun huis 27 nachten per jaar te delen via Airbnb

Lokale gastheren en -vrouwen houden 97% van de gevraagde prijs voor het verblijf over met Airbnb. Meer dan 50% van de uitgaven van de bezoekers wordt daarbovenop gespendeerd in de buurt waar ze verblijven – de thuishaven van hun gastheer of -vrouw. Gemiddeld verdient de typische Europese gastheer of -vrouw jaarlijks €2.400 door hun huis 27 nachten per jaar te delen via Airbnb.

Een fonds om lokaal toerisme te promoten

Om de groei te ondersteunen van een gezond people-to-people toerisme waar de gemeenschappen van profiteren, lanceert Airbnb vandaag een programma voor lokaal toerisme. Het doel: €5 miljoen investeren in projecten die op een innovatieve manier de lokale cultuur en way of life die de gemeenschap uniek maken, conserveren en versterken.

Het fonds zal beschikbaar zijn voor allerlei organisaties – zoals liefdadigheidsinstellingen, non-profit organisaties en gemeenschapsinstellingen, die behoefte hebben aan financiële steun voor innovatieve lokale projecten.

We willen samenwerken met buurten en gemeenschappen om hun unieke karakter te versterken en conserveren,” voegt Lehane toe. “Airbnb heeft een lange traditie van progressieve lokale initiatieven te ondersteunen om gemeenschappen samen te brengen. We zijn dan ook enthousiast om deze traditie verder te zetten hier in Europa.”

Gemeenschappen samenbrengen

De nieuwe cijfers tonen ook dat reizen met Airbnb gemeenschappen samenbrengt. Tegen 2020 zouden er ongeveer 24 miljoen verblijven tussen gasten en gastheren of -vrouwen uit verschillende Europese landen via Airbnb plaatsvinden.

“Gemeenschappen zijn het sterkst wanneer ze worden gedeeld en mensen elkaar verwelkomen,” vervolgt Lehane. “Nu er steeds meer politieke onzekerheid is, is het belangrijk dat mensen steeds dichter bij elkaar komen.”

“Ik ben er sterk van overtuigd dat platformen en technologische bedrijven een speciale verantwoordelijkheid hebben om de principes uit te dragen die hun gemeenschap koestert. We zien het als onze verantwoordelijkheid en voorrecht om te blijven werken met gemeenschappen en leiders in Europa en de rest van de wereld om hen te helpen lokale families te steunen, buurten en gemeenschappen te versterken en met behulp van technologie, mensen samen te brengen.”

Airbnb Innoveren