Als het van Amerikaans auteur en podcast host Tim Ferriss afhangt, dan zou iedereen beter komaf maken met het maken van goede voornemens. Tijdsverspilling en zelfsabotage, klinkt het onomwonden. Ferriss pleit voor een oefening van dertig minuten waarin je het afgelopen jaar analyseert. Een veel succesvollere manier om het komende jaar vorm te geven, stelt hij.
Vorm van zelfsabotage
Dat Tim Ferriss gedurfde uitspraken durft doen, is al langer geweten. Met zijn bestsellers ‘4-Hour Workweek’ en ‘Tribe of mentors’ doet hij het professioneel landschap al langer dan vandaag nadenken over de gang van zaken.
Sinds enkele jaren heeft Ferriss het maken van goede voornemens steevast uit z’n leven geband. De reden? Hij gelooft er niet in, want ze brengen niets bij en worden vaak toch nooit gerealiseerd. Straffer nog: in zijn ogen is het een vorm van zelfsabotage. Vaak zijn zo’n nieuwjaarsresoluties niet realistisch of gewoon gebaseerd op nonsens.
Analyse van het afgelopen jaar
Maar wat doe je dan best wel? Jaarlijks maakt Tim Ferriss een dertig minuten durende analyse van het afgelopen jaar. Aan de hand van zijn agenda brengt hij de activiteiten en mensen in kaart die het voorbije jaar voor 80% van zijn beste en slechtste momenten hebben gezorgd. Tezelfdertijd maakt hij twee nieuwe lijsten op. “Zie het als een 80-20 analyse, maar dan op basis van je gevoelens.” Waarmee de man refereert aan het Pareto-principe, dat zegt dat 80% van het resultaat of gevolgen afkomstig is van 20% van de oorzaken.
Jaarlijks maakt Tim Ferriss aan de hand van zijn agenda een dertig minuten durende analyse van het afgelopen jaar
Nuttige tijdsbesteding van amper 30 minuten
In de eerste lijst somt hij 20% van alle activiteiten, relaties, personen en routines die 80% van zijn “positiefste gevoelens’ teweegbrachten. In de tweede lijst doet hij net hetzelfde, maar dan voor de meest negatieve emoties. Volgens Ferriss schept deze oefening duidelijkheid over belangrijke en minder belangrijke aspecten in z’n leven. “Twee jaar terug ontdekte ik dankzij deze oefening dat een bepaalde groepssessie een hoge correlatie had met het welzijn van het team die week,” zegt hij. “Dus heb ik maar besloten om deze sessie in de jaren nadien wat vaker aan bod te laten komen.”
Het punt van de oefening is geen diepgaande introspectie, maar te graven in de dingen die snel naar boven komen. “Het klinkt als iets dat lang duurt, maar in feite neemt dit maximum dertig minuten in beslag. Tijd die volgens mij zeer goed wordt gespendeerd”, besluit Ferriss.
Ga jij je ook aan deze oefening wagen?
(Bron: Business Insider UK)