België telt zo’n 200.000 freelancers, en dat aantal neemt elk jaar toe. Start-up Lancr brengt een app op de markt die die groeiende groep freelancers alles biedt wat ze nodig hebben om hun activiteiten uit te oefenen: van tankkaarten en verzekeringen tot gespecialiseerde software om te factureren. Lancr wil freelancers zo vooral helpen hen tijd en geld uit te sparen.

Efficiënter en winstgevender werken

Lancr wil de freelancers verlossen van die dure rompslomp, zodat ze zich volop kunnen focussen op hun werk. De start-up ontwikkelde een gespecialiseerde app waar freelancers alle producten en diensten die ze nodig hebben terugvinden op één centraal platform. Ze vinden er bijvoorbeeld een tankkaart op maat van freelancers, maar evengoed facturatiesoftware om een deel van hun auteursrechten terug te verdienen.

Maxime De Roeck, CEO van Lancr

Maxime De Roeck, CEO van Lancr, richtte de start-up op samen met de twee founders van Connecting-Expertise, de Belgische marktleider in Vendor Management-systemen (VMS) die het inhuren van externe medewerkers automatiseren. Ze merkten dat freelancers niet alleen op zoek zijn naar opdrachten, maar daarnaast nood hebben aan ondersteuning bij hun professionele aankopen. “Freelancers zijn zelfstandigen, ze moeten zelf een bedrijfswagen, verzekering, telecomabonnement,… regelen”, legt Maxime De Roeck uit. “Vaak krijgen ze echter niet dezelfde kortingen die een kmo of een corporate wél krijgen. Freelancers verliezen dus niet alleen veel tijd aan het vergelijken van producten en diensten, ze betalen vaak ook nog eens te veel.”

Freelancemarkt groeit

De timing voor de lancering van Lancr is niet toevallig. De freelancemarkt boomt als nooit tevoren. Zo voorspelde recent Alain Dehaze, de Belgische topman van ’s werelds grootste uitzendgroep Adecco dat de ‘app-economie’ het aantal freelancers alleen maar verder zal doen groeien. Volgens Amerikaanse arbeidsmarktspecialiste Marion McGovern staan de aan de rand van de gig economy. In de Verenigde Staten is alvast zo'n 30 procent van de werkende bevolking aan de slag als freelancer. Bij ons loopt het nog niet zo’n vaart, maar volgens cijfers van Unizo telde Vlaanderen vorig jaar 120.000 freelancers, tien procent meer dan het jaar voordien. In heel België werken zo’n 200.000 mensen in een freelance-statuut.

De komende maanden wil Lancr zijn aanbod voor freelancers verder uitbreiden, maar de start-up koestert ook internationale ambities. “Freelancing wordt dé nieuwe vorm van werken”, zegt Maxime De Roeck. “Het is een flexibele manier van werken, veel meer in lijn met hoe de economie evolueert en hoe we vandaag onze dagen organiseren. Als je ziet dat in Frankrijk nu al de helft van de afgestudeerden aan universiteiten en hogescholen voor een zelfstandigenstatuut kiest, dan besef je dat we nog maar aan het begin van die evolutie staan.”

Meer info vind je op lancr.eu.