Belgische medewerkers vinden dat ze de juiste persoon op de juiste plaats zijn op de werkvloer. Zo geeft bijna zeven op de tien werknemers aan zich op dit moment in de ideale job te vinden. Opvallend: meer dan een kwart van de Belgen is bereid loon in te leveren om zich te verzekeren van zijn of haar droomjob. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half bij meer dan 1.000 Belgische werknemers.

Terwijl Belgische medewerkers slechts 65,2 scoren op een tevredenheidsschaal van 0 tot 100, geeft 68 procent van hen toch aan momenteel in de ideale functie te werken. Van de overige 32 procent geeft iets meer dan een derde aan wel een duidelijke carrièreplanning voor ogen te hebben om die ideale functie te bereiken. Vooral IT’ers hebben nog duidelijke ambities. Dat blijkt uit het rapport van Robert Half.

Lager salaris voor ideale job


Opvallend: meer dan een kwart van de Belgen staat er voor open om een lager salaris te aanvaarden om zich te verzekeren van hun droomjob. Vooral medewerkers in managerposities (48%) en senior-profielen (47%) zouden een lager salaris accepteren om zich te verzekeren van de ideale job.

“Zo blijkt alweer dat salaris maar één onderdeel is van een retentiestrategie. Uiteraard speelt het loon een rol, maar de Belg is vooral op zoek naar respect en eerlijkheid, zich gewaardeerd voelen en vrijheid krijgen”, aldus Frédérique Bruggeman, Managing Director bij Robert Half Belux.

Flexibel verloningspakket doet jobhoppen


Werknemers willen steeds meer flexibiliteit en die trend zet zich ook voort op vlak van verloning. Bepaalde bedrijven experimenteren al met een loon in punten. Daarnaast wint ook het zelf samenstellen van verloningspakketten aan belang. Bijna vier op tien Belgische medewerkers geeft aan waarschijnlijk de huidige job te verlaten als er elders een gelijkwaardige job met een flexibel verloningspakket wordt aangeboden.

Het flexibel verloningspakket spreekt voornamelijk jongeren (18-34 jaar) aan. Net niet de helft van hen zou naar een gelijkwaardige functie jobhoppen als een ander bedrijf flexibele verloning aanbiedt.

“Extralegale voordelen blijven een enorme troef voor werkgevers om hun medewerkers een op maat gemaakt verloningspakket aan te bieden. Flexibel verlonen is volledig budgetneutraal voor de wekgever en biedt het voordeel dat de werknemers hun eigen accenten kunnen leggen, waardoor ze, zelfs zonder loonsverhoging, meer tevreden zullen zijn met hun verloningspakket”, besluit Frédérique Bruggeman.