Danielle Krekels is een geboren ondernemer. Ze studeerde geschiedenis, maar het leven maakte vreemde bochten en ze werd uiteindelijk talentenexpert. Aan het begin van haar carrière startte ze een selectiebureau voor ingenieurs. Ze vond het belangrijk om de ingenieurs over zichzelf te laten praten: over wat ze graag deden, over waarom ze ingenieur wilden worden, enzovoort. Ze merkte al gauw dat de sollicitanten vaak verwezen naar hun kindertijd, zoals 'Ik zoek graag oplossingen en herstel graag dingen. Als kind stak ik al hijskranen in elkaar en brak ik ze weer af.' Zo ontdekte Krekels de link tussen het favoriete speelgoed van mensen in de kindertijd en hun intrinsieke kerntalenten. Op basis daarvan ontwikkelde ze de KernTalentenanalyse.
"Als kind heb je een onbewuste voorkeur voor bepaalde spellen of speelgoed omdat die een beroep doen op een sterke karaktereigenschap of talent van je," steekt Krekels van wal. "Vroeger zei men: 'Laat je kind met Lego spelen, dan wordt het creatief.' Dat is een grote misvatting. Kinderen spelen niet met Lego om creatief te worden, maar kinderen spelen met Lego omdat ze al creatief zijn. Het zit in de aard, in het karakter van het kind om zich creatief bezig te houden en het spelen met Lego is daar een uiting van."
"Het is echter niet zo dat je interesses als kind leiden naar één specifiek beroep," nuanceert Krekels meteen. "Het is bijvoorbeeld niet omdat een kind graag doktertje speelt, dat het sowieso een goeie dokter zou worden in het beroepsleven later. Als een kind graag doktertje speelt, kan het bijvoorbeeld betekenen dat het graag controle heeft over zaken, graag gezag heeft of graag zorgt voor mensen, karaktereigenschappen die in veel beroepen van pas kunnen komen."
De aard van het beestje
Door al die waarnemingen kwam Krekels op het idee van de KernTalentenanalyse, een analyse die op basis van activiteiten in de kindertijd nagaat welke talenten aanwezig zijn bij een persoon. De KernTalentenanalyse stoelt op meer dan 20 jaar diepte-interviews. Krekels ondervroeg meer dan 12.000 ingenieurs en wetenschappers van over de hele wereld, maar ook psychologen, biologen, juristen en vele anderen. Zo ontdekte ze dat er 23 unieke en universele kerntalenten zijn. Iedereen bezit die 23 kerntalenten in een bepaalde mate: zwak, half of sterk. Door de combinatie van de 23 kerntalenten in die drie gradaties zijn er 94 miljard combinaties en uitkomsten mogelijk.
Vaak vraag men dingen aan de sollicitant zoals 'ben je creatief'. Maar wat is dat dan precies, creatief? Zo'n begrip is veel te ruim
Danielle Krekels onderstreept het belang van al die nuances. "Vaak vraagt men tijdens een jobinterview aan de sollicitant: Ben je creatief? Ik vind dat veel te ruim: creatief, wat houdt dat in, creatief? Is dat dan functioneel creatief? Dat je je handen gebruikt om dingen te herstellen, zoals bijvoorbeeld een garagist. Of is dat esthetisch creatief? Dat je graag iets creëert dat mooi is, bijvoorbeeld tekeningen of schilderijen. Ook daarin maakt de KernTalentenanalyse een onderscheid. Zo zijn er bijvoorbeeld vier KernTalenten met elk een andere vorm van creativiteit."
Iedereen heeft talenten
Iedereen heeft meerdere kerntalenten. "Er komen soms mensen bij me langs, die denken dat ze geen talenten hebben. Vooral pubers die vaak onzeker zijn, denken dat ze nergens goed in zijn. Ze kunnen niet voetballen of tekenen. Maar dat zijn competenties. Talenten heeft iedereen!"
Veel mensen verwarren talenten met competenties, maar volgens Krekels is er een wezenlijk verschil tussen de twee: "Kerntalenten zeggen iets over aanleg. Ze geven aan of je over de intrinsieke motivatie en de achterliggende persoonlijkheid beschikt om iets al dan niet graag te doen. Competenties zijn dan de vaardigheden die je ontwikkelt, liefst op basis van je sterke kerntalenten. Je kan bijvoorbeeld een talent hebben om te tekenen, maar als je nooit tekent, zal het nooit een competentie worden."
Het is Krekels' droom om mensen te tonen waar hun sterktes en zwaktes liggen. "Pas daarna kunnen ze levenslang positieve en duurzame keuzes maken."
Pas als mensen weten wat hun sterktes en zwaktes zijn, kunnen ze levenslang positieve en duurzame keuzes maken.
Bij wijze van voorbeeld geeft ze volgende metafoor: "Zoveel mensen zijn een appel maar willen een peer zijn. Dat is zo jammer. Als jij een fruitsla wil maken en je gaat naar de winkel: welke appels en peren koop je dan? De rijpste en mooiste! Wel, ik hoop dat als mensen een appel zijn, ze trachten de knapperigste, zoetste en mooiste appel te worden in plaats van een mislukte appel die op een peer probeert te lijken. Je moet je eigen sterktes leren herkennen."
Voor iedereen een geschikte job: utopie?
Het doel van de KernTalentenanalyse is om te bepalen welke job haast perfect bij jou aansluit. Maar bestaat er voor iedereen een perfecte job? En kan je die dan zomaar gaan doen? Stel je voor: je beseft als 50-jarige dat je een job doet die totaal niet in lijn ligt met je kerntalenten... Wat dan?
Danielle Krekels gelooft dat het nooit echt te laat is en dat je altijd een kans hebt om het roer om te gooien. "Onlangs kwam een vrouw van 47 langs. Ze was architecte, maar ze haalde geen voldoening meer uit haar job. Ze hield van plannen uittekenen, maar ze haatte het om werven te bezoeken, plannen te bespreken met werfleiders, enzovoort. Ze ging elke dag met tegenzin gaan werken. Toen ze de KernTalentenanalyse deed, ontdekte ze dat ze sociaal, empathisch, zorgzaam en hulpvaardig was. Ze besloot om opnieuw te studeren, wat geen evidente keuze was als 47-jarige met een man en drie volwassen kinderen. Ze koos voor psychologie. Ondertussen zit ze in haar derde jaar en ze zal pas afstuderen na haar vijftigste. Ze moeten het financieel even met minder stellen en ze reizen nu naar Frankrijk met de tent in plaats van verre reizen te maken en op hotel te gaan. Maar ze is eindelijk gelukkig! En haar kinderen en man zijn ook gelukkig, omdat ze hun moeder en vrouw weer zien openbloeien."
Geld maakt niet gelukkig. Kunnen doen wat je graag doet en jezelf kunnen ontplooien, wél
Het financiële aspect is volgens Danielle dan ook niet vaak een geldig argument om je droomjob niet na te jagen. "Het is een cliché, maar geld maakt niet gelukkig. Natuurlijk moet er wel een basisinkomen zijn. Je moet de basiszaken kunnen kopen en in je levensbehoeften kunnen voorzien, maar vanaf je veel meer verdient dan je nodig hebt, draagt dat niet meer zoveel bij aan je geluksgevoel. Geluk is kunnen doen wat je graag doet, jezelf mogen zijn en jezelf mogen ontplooien en ontwikkelen."
Durven springen
"Veel ouders willen een zekere toekomst voor hun kinderen en sturen hen in een bepaalde richting. Een richting die misschien totaal niet bij hen past. Ik geloof in risico's nemen en leven vanuit je eigen kracht. Als je iets doet waar je talent, goesting én karakter voor hebt en waar je hard voor werkt, straal je passie en enthousiasme uit. Dat zien werkgevers. Voor hen is het veel voordeliger om te investeren in iemand die met plezier werkt en groeit dan mensen in te zetten die werken puur vanuit het gevoel dat ze moeten."
Als je iets doet waar je talent voor hebt en waar je hard voor werkt, straal je passie en enthousiasme uit. Dat zien werkgevers
"Natuurlijk is het zo dat je op het werk af en toe eens zaken moet doen die je iets minder liggen, maar in het ideale scenario kan je minstens 80 procent van je kerntalenten aanwenden in je werk of studie", volgens Krekels.
Voor we het gesprek afsluiten, wijst Krekels naar de muur. Daar hangt een quote van Nietsche: 'Volwassenheid is de herontdekking van de ernst die we als kind in het spel hadden'. "Dat is wat ik wil bereiken, dat volwassenen met dezelfde ernst en passie kunnen verder spelen in hun job."