Smartphone is de nieuwe portefeuille: 9 op de 10 Vlamingen willen in 2018 mobiel betalen

Innoveren 2 min

We zijn helemaal klaar om mobiel betalen te omarmen. In een bevraging van Payconiq bij ruim 7.600 Vlamingen geeft 91 procent aan het komende jaar zeker met de smartphone te zullen betalen. Zes op de tien respondenten zouden het liefst altijd en overal mobiel betalen, en hopen dat handelaars en overheden snel een inhaalbeweging maken om tegemoet te komen aan die wens.

Smartphone alsmaar belangrijker

In het kader van de Week van het Geld organiseerde Payconiq een bevraging rond mobiel betalen, via verschillende kanalen bij gebruikers en niet-gebruikers van de betaalapp. Van de ruim 7.600 respondenten gaf bijna de helft (48,6 procent) aan één tot vijf keer per maand mobiel te betalen. Nog eens 35,5 procent betaalt regelmatig mobiel. Mobiel betalen is het sterkst ingeburgerd bij de leeftijdsgroep van 35 tot 44 jaar, en is ondertussen de early adopters ontgroeid. De mobiele betalers zijn zeker niet allemaal techies. Zo komt slechts een kwart van de respondenten uit de IT of de financiële sector.

De groep mensen die nu al mobiel betaalt, geeft aan dat te doen omdat ze het een gemakkelijke, snelle en slimme manier van betalen vinden.  En de handelaars kennen hun klanten goed, want in een eerdere bevraging van Payconiq antwoordden zij exact hetzelfde op de vraag waarom hun klanten mobiel betalen. Het gebruiksgemak dat mensen aan mobiel betalen toeschrijven, sluit aan bij het toegenomen belang dat we aan onze smartphone hechten. Zeven op de tien respondenten keren om wanneer ze onderweg merken dat ze hun smartphone thuis vergeten zijn, slechts 32,7 procent doet dat voor de portefeuille.

Nood aan meer promotie door handelaars en overheden

Zes op de tien respondenten zeggen dat de stelling ‘Ik betaal altijd en overal mobiel, telkens wanneer ik de kans krijg’ op hen van toepassing is. Er is dus een aanzienlijke groep consumenten die vaker mobiel wil betalen, maar daar naar eigen aanvoelen nog onvoldoende kansen toe krijgt. Ze zouden het appreciëren als  handelaars mobiel betalen sterker zouden promoten. Ook om vrienden terug te betalen, in cafés en restaurants, op het openbaar vervoer of om te parkeren, staat mobiel betalen hoog op het verlanglijstje. Niet alleen een duidelijke boodschap dus voor de handelaars, maar ook voor de overheden, om meer in te zetten op mobiel betalen.

Een meerderheid vindt mobiel betalen dé hedendaagse manier van betalen. Zeven op de tien respondenten ziet cash geld op termijn verdwijnen, een meerderheid zelfs binnen dit en tien jaar.

"Het opvallendste resultaat van deze enquête is voor ons niet hoeveel mensen nu al mobiel betalen, maar vooral hoeveel mensen het gaan blijven doen”, reageert Joeri Lieten, CEO van Payconiq. “Iets meer dan 91 procent geeft aan in 2018 zeker mobiel te zullen betalen. Zeker niet alleen techies en jongeren. We zien zelfs dat de oudere generatie mobiel betalen weliswaar iets trager adopteert, maar er - eens ze het geprobeerd hebben - nog sterker bij zweert dan de jongere doelgroepen. Mobiel betalen is heel aanwezig in Vlaanderen en België. Samen zijn we nu echt aan de toekomst begonnen, dát is de voornaamste conclusie die we bij Payconiq uit deze enquête halen.”

Wie nog meer info wil, kan onderstaande infographic bekijken:

(Klik om te vergroten)
Innoveren bloovi redactie mobiel betalen