Start je binnenkort met een nieuwe job? 5 tips om je snel thuis te voelen:

persoonlijk groeien 2 min

Aan het genieten van je laatste vakantiedagen, maar voel je stilaan zenuwen opborrelen voor je eerste werkdag? Beginnen op een nieuwe werkplek is voor velen een heel intense en spannende ervaring. Een geslaagde integratie in een kersvers team, hoe pak je dat best aan?

Met een nieuwe baan starten, brengt voor velen heel wat stress en spanning teweeg.  Je inwerken in een nieuw team is één van de vele uitdagingen waar je voor komt te staan en best - van bij de start - goed aanpakt. Waardering krijgen als collega is immers essentieel voor je werktevredenheid, werkplekgeluk en je eigen succes. Rekruteringsexpert Hays deelt alvast 5 tips!

1. Zoek een mentor

Je settelen in een nieuw team gaat vlotter onder begeleiding van een mentor of buddy.  Hij of zij kan je helpen om je snel thuis te voelen, praktische vragen te beantwoorden en je de nieuwe bedrijfscultuur te leren kennen. In ruil stel je je hulpvaardig op en bied je de expertise aan die je in je vorige functie hebt opgedaan.

2. Neem deel aan groepsactiviteiten

Betrokken zijn is een goede manier om je collega's aan je te laten wennen en te laten zien dat je een teamspeler bent. Kom uit je comfortzone en woon zo veel mogelijk sociale evenementen bij. Of het nu gaat om een after-workdrink, koffiepauze of een gezamenlijk sportmoment, sociale werkgebeurtenissen zijn dé perfecte manier om even afstand te nemen van je bureau en collega’s van andere teams en afdelingen te leren kennen.

3. Zet een glimlach op en wees nieuwsgierig  

Je collega’s met wie je het nauwst samenwerkt verdienen extra aandacht. Neem daarom voldoende tijd om ze beter te leren kennen. Stel vragen en toon interesse in hun professionele traject of hobby’s.  Een gemeenschappelijke interesse vinden is een goede manier om een individuele band op te bouwen. Bovendien kom je met een glimlach al erg ver. Een vriendelijk gezicht toont je bereikbaar en nodigt uit. Mensen zullen zich sneller komen voorstellen!

4. Wees open-minded én jezelf

Starten op een nieuwe job betekent ook dat je heel wat informatie te verwerken krijgt. Je leert al snel welke gewoontes en werkwijzes leven bij je nieuwe werkgever. Luister met respect naar hun bestaande ‘best practices’. Denk je dat iets efficiënter of beter kan? Verwacht niet dat je team zich onmiddellijk volledig zal aanpassen aan jouw idee, sommige zaken kan je soms maar moeilijk veranderen. Stel alternatieven voor. Wie weet kom je samen tot een oplossing en ontwikkel je zo een betere manier van werken voor iedereen!  

5. Toon inzet en gedrevenheid

Alle teams hebben sterke en zwakke punten. Laten zien dat je  van toegevoegde waarde bent voor het team is de sleutel tot een snelle integratie. Neem dus de tijd om uit te zoeken wat je collega's geweldig vinden en waar je jouw sterke punten het best kunt toepassen. De gemakkelijkste manier om respect te verdienen van je collega’s is gedreven zijn en kwaliteitsvol werk af te leveren.  

Een nieuwe baan beginnen is een kans om nieuwe mensen te ontmoeten en je vaardigheden te ontwikkelen. Door de bedrijfscultuur vanaf de eerste dag te omarmen en alle kansen aan te grijpen om een ambassadeur voor je nieuwe werkgever te zijn, zal de overgang vlot verlopen!

Persoonlijk Groeien bloovi redactie nieuwe job